Så vet du hur allvarlig en brännskada är

Bedömning av skadans svårighetsgrad är en viktig del för att kunna skilja på brännskador som antingen kan läka spontant eller de som inte kan det och därför behöver kirurgi eller hudtransplantation.


Om du har blivit solbränd är det bäst att låta huden andas och inte bära tunga klädmaterial på skadan.

Om du blivit utsatt för en brännskada finns det tre punkter att utgå ifrån för att se hur kraftig skadan är och om det till och med är läge att åka in till sjukhuset för profesionell hjälp.

  1. Inspektera
    Titta på färgen och hur fuktigt såret är. Desto fuktigare yta desto ytligare är skadan. Små, kontrollerade blåsor är ofta ett tecken på en mer ytlig och därför inte lika farlig skada.
  1. Fingerstestet
    Håll ner ett finger på den skadade huden och släpp sedan hastigt. Om den röda rodnaden kan tryckas bort och färgen kommer tillbaka snabbt är det ett tecken på att de ytliga kapillärerna inte är skadade och att skadan är ytlig. Om du känner på hudens konsistens betyder mjukare hud ytligare skada. En ”läderaktig” hud är däremot ett tecken på en djupare skada.
  1. Nåltestet
    Rör på sårigt försiktigt med en vass nål och kolla om det känns vasst eller trubbigt. Om det känns vast eller blöder på en gång är det ett tecken på att skadan är lindrig. Känns det däremot trubbigt innebär det att skadan är djup.