Blåsor som spricker vid brännskada

Om skadan går aningen djupare ner i huden vid en brännskada bildas blåsor. Det sker vanligtvis vid en andra gradens brännskada. Så ska du på bästa sätt ta hand om dem.


Ett finger som bildat en blåsa vid brännskadeolycka.

Blåsor uppkommer när det yttre lagret av huden på något vis förstörs, Ett finger som bildat en blåsa vid brännskadeolycka.det kan vara antingen vid friktion eller brännskada.

Det som sker när en blåsa uppstår är att vätska samlas till en liten ”airbag” som skyddar de undre hudlagret från att påverkas.

Blåsorna läker vanligtvis av sig själva, men det finns några tips att ha med sig för att sköta om dem på bästa sätt.

Håll rent

Du bör dagligen rengöra blåsorna om området runt omkring med tvål och vatten, men var försiktig så att du inte gnuggar sönder dem.

Pilla inte på dem

Det finns de som blir alltför ivriga och som anser att blåsorna bara är i vägen – speciellt om de hamnar under fötterna. De väljer då att sticka hål på blåsorna, vilket tyvärr är en dålig idé. Blåsans ovansida är nämligen sterilt och skyddar därmed huden under mot bakterier.

Kyl med is

För att skynda på läkningen går det bra att badda blåsorna med is efter det att man gjort rent. Det dämpar ofta tillfällig svullnad och inflammation samt hindrar från att de ska svälla upp.

Borste från dessa tips om smärtan blir värre alternativt om blåsorna blossar upp och sväller ytterligare, då kan det innebära att det är infekterat. Kontakta läkare omgående och få professionell hjälp.