Ananasgel hjälper brännskadade

En behandling av svåra brännskador har börjar användas på Akademiska sjukhuset. Patienterna smörs med en gel som löser upp den brända huden vilket innebär att de slipper skäras bort.


Ananas som stapplats på rad.

En ny metod för att behandla allvarliga brännskador är att blanda ihop en gel gjord på bland annat extrakt från ananas.

Denna gel smetas ut på huden och efter några timmar har gelen gjort att den brända vävnaden har smält bort och man kan i princip tvätta bort vävnaden istället för att skära bort den.

– Man behöver operera mycket mindre ytor, alltså det är mindre områden som behöver behandlas. Det är inte lätt att bedöma djupet på brännskador när man opererar dem, man tar bort för mycket helt enkelt, säger Fredrik Huss, överläkare på brännskadecentrum på Akademiska sjukhuset till SVT Nyheter och fortsätter:

– Med gelen tar man bort precis så mycket som behövs och det gör att ärren blir mindre och det är mindre sårytor som behöver kortare tid på sig att läka.

Gelen – som är framtagen i Israel – ligger nu i framkant på Akademiska i Sverige med denna metod. Sjukhuset räknar med att 50–100 patienter per år kan behandlas med den. Fem patienter har hittills testat gelen och med lyckade resultat.

Än är denna metod inte godkänd att använda på barn och inte heller på ansiktsskador.