Första gradens brännskada

Den mildaste varianten av alla olika sorters brännskador kallas första gradens brännskada och uppstår vanligtvis vid hög exponering av sol eller i köket vid kontakt av het spis eller ugn.


Foto: Wikipedia

Hur djup brännskadan blir beror helt på temperaturen av det som skadar huden, tiden som värmeexponeringen pågår samt hudens tjocklek.

Om huden runt skadan är röd, öm och svullen samt ger ifrån sig en brännande sveda, handlar det nog om första gradens brännskada, ibland även kallad för solbränna. Då har det yttersta lagret i huden skadats men lyckligtvis inte utvecklat några blåsor. Blåsorna uppkommer vid andra gradens brännskada.

Vanligtvis krävs ingen behandling förutom kortisonsalva under några dagar, vilket går att köpa receptfritt på apoteket. Såren läker vanligtvis inom en vecka utan ärrbildning. Om smärtan tar över och blir ett problem och stör vardagliga aktiviteter kan smärtstillande tabletter ibland behövas.

För bästa läkning ska brännskadan omge sig av fuktig och ren miljö. Att smörja in kroppen med hög SPF är givetvis att rekommendera om hyn är känslig för sol och har tendens att bli solbränd då för många brännskador kan öka risken för hudcancer.