Effektiv behandling av brännskador med hjälp av krydda

En gel baserad på kurkumin verkar effektiv för att lindra och läka brännskador visar en ny studie från USA.

Kurkumin är en ingrediens i gurkmeja.


Läkaren Madelen Heng presenterar i en vetenskaplig rapport om tjugofem års erfarenhet av att använda kurkumingel i kombination med standardbehandling för brännskador.

Skållskada av kokande vatten på handen (till vänster) och resultatet dagen efter standardbehandling och kurkumingel (till höger). Bilder från Heng M (2017) Phosphorylase Kinase Inhibition Therapy in Burns and Scalds. BioDiscovery 20: e11207.

Resultaten visar att kurkumin bidrar till att minska smärta och inflammation samt förbättrar läkning av sår som resulterar i lite eller inga ärr.

I studien presenteras även tre patientexempel där gelen används för måttliga till allvarliga bränn- och skållskador.

­– När kurkumin tas oralt absorberas det dåligt av kroppen, och fungerar förmodligen inte lika bra. Men våra tester har visat att när ämnet används i en gel på utsidan av kroppen är effekten tydlig, säger Madelen Heng i ett pressmeddelande.

Kurkumin är en ingrediens i gurkmeja, en krydda som använts flitigt i matlagning och läkekonst under hundratals år i östländer. Den ger till exempel typisk gul färg till curry men har även bakteriedödande och anti-inflammatoriska egenskaper. Kurkumin tros även ha cancerbekämpande egenskaper.