Ny revolutionerande behandling av brännskador – utan ärr

"Resultaten är så intressanta att vi ser möjligheter för ett genombrott inom behandling av sår och skadade vävnader i allmänhet" säger forskare bakom studien.


Ett internationellt forskarlag med hjälp av svenska forskare vid SLUs institution för molekylära vetenskaper har utvecklat en ny behandlingsmetod för brännskador med mycket lovande resultat.

Forskarna har valt att arbeta med mycket små partiklar, nanopartiklar, av titanoxid eftersom de är kända för att fästa starkt vid proteiner. Den egenskapen utnyttjade de som hjälpmedel för att få kroppsvätskor att bilda ett skyddande lager över brännskadad hud.

Ett problem med titandioxid är dock att det kan vara giftigt för mänskliga hudceller genom att förstöra DNA: Därför har partiklarna som använts i studien först ytbehandlats för att göra dem ofarliga.

Kraftigt förbättrad läkning – utan ärr

Resultat från inledande tester på djur visar att materialet ger en kraftigt förbättrad läkning av brännsår. Dessutom visar studien att nanopartiklarna sätter igång återbildning av hudvävnad och förhindrar att huden blir missfärgad eller bildar ärr. Dessa är annars mycket vanliga problem vid brännskador.

– Resultaten är så intressanta att vi ser möjligheter för ett genombrott inom behandling av sår och skadade vävnader i allmänhet, säger Vadim Kessler, som lett studien i Uppsala, i ett pressmeddelande.

Nu forsätter utvecklingen av den revolutionerande sårbehandlingsmetoden med planerade studier i samarbete med en brännskadeklinik i Uppsala.